lauantai 21. joulukuuta 2013

Lihapasteijat ja tunnelmakuvia

Meidän jouluumme kuuluvat lihapasteijat, joita olen leiponut muutama päivä ennen joulua ikäänkuin joulunodotussyötäviksi. Iltaisin, kun päivän puuhat on tehty, ehkä vielä hetki menee joululahjoja paketoidessa, saattaa iskeä hiukopalan himo ja siihen nämä auttavat :) Maistuvat myös aamupalalla tai päivällä välipalana. Jouluun mennessä ne on yleensä syöty , tosin koetan muutaman säästää aattoiltapäiväksi varsinaista jouluateriaa odotellessa, joka meillä tavallisesti syödään viiden -kuuden maissa.
Halutessaan voi tietysti tehdä taikinankin itse, mutta tämä kätevä emäntä tyytyy kaupan valmistaikinaan ;)

Lihapasteijat 30 kpl
15 levyä ( 1,5 kg) voitaikinalevyjä, torttutaikina käy myös, tällä kertaa siitä
400g jauhelihaa
keitettyä riisiä haluamasi määrä, itse keitin 2 dl, mutta käytin vain n. puolet
sipulikuutioita haluamasi määrä
3 keitettyä kanamunaa hienonnettuna
1 muna sitomaan seosta
Taikinalevyt sulavat noin vartissa, jaa levyt kahteen neliöön.
Keitä munat kovahkoiksi ja keitä riisi valmiiksi.
Kuullota sipulit ja paista jauheliha, mausta makusi mukaan ( laitoin yhden lihafondikuution, jauhelihamaustetta, mustapippuria ja valkopippuria jauhettuna sekä ripauksen chilijauhetta + vähän suolaa)
Sekoita kaikki täytteen ainekset, lisää raaka muna seosta sitomaan ja tarkista maku.
Laita keko ( pari pikkulusikallista ) seosta jokaisen neliön päälle . Kastele vedellä pari reunaa neliöistä ja taittele neliöt kolmioiksi, reunat kannattaa nipistellä kunnolla kiinni, ettei irvistele . Voitele munalla , pistele muutama reikä haarukalla ja paista 225 asteessa 10-15 min.
Nauti :D

Uuniin menossa...

... uunista tulossa...

... syömistä odottamassa :D

Keskiviikkoaamuna olin liikkeellä ennen kahdeksaa kaupungissa ja koska taivas oli niin kaunis, piti muutama tunnelmallinen kuva napata. Lumesta ei ole tietoakaan ( tällä hetkellä sataa silkkaa vettä ), mutta onhan tuo vihreä nurmikin ihan kiva ;)
Tämä päivä kului kampaajalla käydessä, viimehetken lahjoja hankkiessa ja illansuussa vielä pasteijoita leipoessa. Jossain välissä pesin pari koneellista pikkupyykkiä ja sen surullisenkuuluisan kevytuntuvatoppiksen uudelleen, nyt niiden tennispallojen kanssa. Laihoin tuloksin :( . Huomenna uusi yritys , pyykkituvalla pitäisi pestä lakanapyykkiä ja siellä on se kuivuri, joka on siis viimeinen toivo !
Huomenna haetaan kuusi ja varmaankin myös koristeellaan ja mitäs muuta - tehtävää kyllä vielä riittää. Nyt aion kuitenkin istahtaa sohvalle ja ehkä nauttia hieman konvehteja ...